WELKOM BIJ DE
CLUB VAN 1-1-2

WELKOM BIJ DE
CLUB VAN 1-1-2
Ambulance
Veiligheidsregio Rotterdam Rijmond
DE LESSEN VAN BRANDWEERMAN BOB

Hier lees je alle lessen van Brandweerman Bob nog eens terug. Handig voor als je het even niet meer weet of als je ouders een steuntje in de rug nodig hebben! 

 

Wegkomen in dichte rook

Bij brand moet je zo snel mogelijk wegwezen. Maar wat nou als je niets kunt zien vanwege de rook of omdat het nacht is? Het is dus belangrijk dat je niet kunt struikelen over rondslingerende spullen en dat de vloeren en deuren vrij zijn. Oefen dit eens met je gezinsleden: om beurten probeert iemand geblinddoekt vanaf zijn bed naar de voordeur te komen. Je moet wel laag blijven met je gezicht omdat daar nog zuurstof is!

1. Waar schuilt gevaar?

Kijk eens naar je woning door de ogen van Brandweerman Bob. Welke gevaren zie je? Branden er kaarsen en zo ja, staan die op een veilige plek of kunnen ze omvallen? Is er een open haard waar hete vonken uit kunnen komen of zijn er misschien lampen die tegen dingen aankomen die brandbaar zijn? Doe eens een controlerondje en vertel je gezin welke gevaren je hebt ontdekt en wat je eraan zou kunnen doen.

 

2. Waar vlucht je naar toe?

Je woning verlaten gaat vaak het snelst door de voordeur. Als 'ie op slot is 's nachts, waar is dan de sleutel en is dat wel een slimme plek? Denk er eens over na of je ook snel kunt vluchten als je niet bij de sleutel kunt of het vuur je weg blokkeert. Als je voor de zekerheid een tweede vluchtweg hebt bedacht, let er dan wel op dat je daarlangs ook altijd makkelijk naar buiten kunt komen.

4. Brandwond: onder water ermee!

Brandwonden moet je zo snel mogelijk koelen. Het liefst doe je dat met LAUW water, maar als het niet anders kan mag het ook met koud water. Koel de wond minstens 10 minuten lang zodat de verbrande huid ook van binnen goed afkoelt.

5. Brand in de keuken!

In de keuken zijn veel risico's, zeker als er op gas wordt gekookt, want dan is er een open vuur. Er hoeft maar een keukenhandschoen of theedoek iets te dicht naast het fornuis te liggen, of hij vliegt in brand. En wat denk je van een aansteker of doosje lucifers? Help ervoor zorgen dat ze ver van de gaspit liggen!

6. Keukenbrand? Dek het af!

Bakken doe je meestal met olie of boter en dat kan bij hoge temperaturen in brand vliegen. Dan slaat de vlam in de pan. Omdat vet drijft, mag je dit soort branden nooit met water blussen. Het beste kun je het vuur laten stikken, bijvoorbeeld door de deksel op de pan te  doen of met een speciale blusdeken. Als je een blusdeken gebruikt, pak je die bij de punten en vouw je die om je handen heen. Zo kun je je handen niet branden als je de brand probeert te doven.

7. Zo dooft vuur

Vuur heeft drie dingen nodig om te kunnen branden: een brandbare stof, zuurstof en een ontstekingsbron. Om een brand te blussen is het voldoende om een van deze drie weg te nemen. Vlam in de pan? Doe er een deksel of blusdeken op, dan kan er geen zuurstof meer bij, waardoor het vuur dooft. Gasbrand? Sluit de gaskraan waardoor er geen brandstof meer is. Gordijn in brand? Gooi er water tegenaan!

8. Zo meld je onheil: bel 112

Het alarmnummer 1-1-2 kun je in bijna heel Europa bellen als er iets ergs aan de hand is. De persoon aan de telefoon vraagt dan wie je nodig hebt: de politie, de brandweer of een ambulance. Daarna word je doorverbonden en moet je proberen zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen die worden gesteld. Voor je 1-1-2 belt in een gevaarlijke situatie is het wel belangrijk dat je eerst zelf zo veilig mogelijk bent. 

Stel hier je vraag aan Brandweerman Bob
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of je een menselijke bezoeker bent en zo spam tegen te gaan.
Info voor scholen
...Het bezoek aan de Club van 1-1-2 is het laatste onderdeel van de brandweerlessen voor basisscholen. In de groepen 4 en 7 krijgen de leerlingen les van een ervaren brandweerman/vrouw op school. Contact: sheila.huizer@vr-rr.nl. Groepen 8 nodigen we uit in onze club. In deze agenda kunt u direct uw bezoek aan de club plannen.
Meer informatie
Plan hier een bezoek
Video